Disciplína vs motivace
Motivace a disciplína: Dva klíče k úspěchu
25.11.2023
Ikigai
IKIGAI: Japonské umění smyslu a radosti v každodenním životě
12.01.2024

Jak vybírám akcie do svého dividendového portfolia

6.01.2024

Mé dividendové portfolio tvoří jeden z mých hlavních investičních pilířů a zdrojů příjmu. Myšlenka dividendového portfolia mě zaujala před několika lety, neboť se jedná o způsob, jak poměrně efektivně zhodnocovat svůj majetek s poměrně malým úsilím. Nejedná se reálně o pasivní příjem, neboť i tak je třeba portfolio udržovat a spravovat, nicméně reprezentuje přístup, že peníze pracují za mě. To je pro mě u investic klíčové.

Klíčové vlastnosti mého dividendového portfolia

Své dividendové portfolio tvořím především za účelem zisku a podle toho k němu také přistupuji. Už na začátku jsem si určil, jaké vlastnosti budou pro mě klíčové, a těch se snažím držet. Jako u každé jiné investice je třeba přistupovat zodpovědně a snažit se předcházet impulzivnímu jednání, které často stojí peníze. Při výběru vhodných akcií zohledňuji tyto parametry, které mi napoví, jak si portfolio povede v dlouhodobém horizontu. Dlouhodobý horizont je také důležitý z pohledu daní. Pokud držíte akcii více než 3 roky, její následný prodej je osvobozen od daně z příjmu.

1) Stabilita a dobré finanční výsledky společnosti

Jedním z hlavních ukazatelů je pro mě postavení společnosti na trhu. Snažím se vybírat takové společnosti, které dlouhodobě vykazují dobré výsledky a působí v lukrativním sektoru, ve kterém vidím budoucnost. Tento bod je asi nejvíce časově náročný, neboť si pročítám různé analýzy, hospodářské výsledky, zprávy a články. Nicméně tyto informace dokáží hodně napovědět o tom, jak si společnost stojí na trhu a jak je vnímána investory a veřejností.

2) Výhodná kupní cena akcií

I když se dividendové portfolio opírá o pravidelné vyplácení dividend, snažím se zohlednit také kupní cenu akcií. Pokud se mi podaří dokupovat akcie za cenu nižší, než je ohodnocení společnosti, zapojuji zároveň i možnost růstu ceny akcií, což vede k vyšším ziskům

3) Pravidelnost vyplácení dividend

Dividendy mohou být vypláceny v různých intervalech (ročně, půlročně, kvartálně, měsíčně). Ve svém portfoliu se snažím využívat efektu "složeného úročení" a proto jsou pro mě nejzajímavější společnosti, které vyplácejí dividendy co nejčastěji. Díky tomu jsem schopen tvořit pravidelný příjem, který mohu ihned reinvestovat a navyšovat hodnotu svého portfolia.

4) Historie vyplácení a navyšování dividend

Zde spadají dobře známí dividendoví aristokrati. Jsou to společnosti, které jsou velmi stabilní a konzistentní ve vyplácení dividend. Vyplácejí své dividendy desítky let v řadě, pravidelně své dividendy navyšují a v jejich historii nebylo zaznamenáno žádné zaváhání. Tyto společnosti mají sice nižší výnosy, nicméně se na ně můžete spolehnout a jistě mají v portfoliu své místo.

5) Diverzifikace

Toto slovo jistě také každý slyšel. Ve svém portfoliu se k diverzifikaci stavím velice jednoduše ve dvou směrech. Prvním je diverzifikace v rámci odvětví u zastoupených společností. Zde se snažím nespoléhat pouze na odvětví, které poskytuje nejlepší výsledky, ale také mít zastoupená další odvětví, která mi dávají smysl. Druhým pohledem na diverzifikaci je výnos. Ve svém portfoliu mám zastoupeny jak dividendové aristokraty, tak společnosti s vyšším rizikem, spojeným s vyšším potenciálem zisku. Díky této kombinaci se mi daří dosahovat stabilního zhodnocení.

Výběr akcií prakticky a nástroj, který používám

S budováním svého dividendového portfolia jsem začínal úplně od nuly. Trávil jsem dny hledáním informací o různých firmách, četl články typu "10 nejlepších dividendových akcií, do kterých investovat", procházel si portfolia známých investorů a nakonec jsem si vytipoval několik firem, které splňovaly mé požadavky a pocitově se mi líbily.

Dnes už existují úplně jiné možnosti a i když ve výsledku také při konečném rozhodnutí dávám důraz na své pocity, celý proces výběru a získání základních informací se zjednodušil.

Uvědomil jsem si, že nemám ambice stát se analytikem akciového trhu, nicméně mohu čerpat informace od těch, kteří tyto ambice mají, jsou v tom opravdu dobří, a já se mohu na základě těchto informací rozhodovat. Začal jsem hledat, jak tyto informace získat, a narážel jsem na zahraniční služby, které jsem průběžně testoval. Každá služba měla vždy několik dní používání zdarma, takže jsem měl prostor ji vyzkoušet. Obecně jsem byl velmi spokojený, protože jsem se pokaždé dozvěděl něco nového a své portfolio jsem byl schopen vylepšit. Mělo to jeden háček, a to byla vždy cena. Tyto služby nabízely opravdu spoustu užitečných informací, ovšem cena byla pro mě nastavená velmi vysoko, a testování vždy skončilo po uplynutí zkušebního období.

Vždy jsem si říkal, že je škoda, že neexistuje platforma, která by byla jednodušší, více přehledná a dostupná menším a středním investorům, kteří by s ní mohli růst. Nakonec jsem narazil na českou platformu Bulios BLACK, kterou používám dodnes.

Bulios BLACK - Unikátní investiční nástroje a vzdělávací platforma
analýzy, profesionální portfolia, férová cena akcíí, tipy na zajímavé akcie

Sám aktivně Bulios BLACK používám, posunul mé portfolio na novou úroveň a proto vám jej mohu vřele doporučit v souladu s kodexem.

Recenze - Bulios BLACK a 10% sleva

Analýzy a vytipování vhodných akcií

V rámci svého předplatného mám přístup k pravidelným analýzám zajímavých dividendových akcií. Každý týden zde přibyde několik analýz, které jdou poměrně do hloubky. Analýza se vždy zabývá představením společnosti, historií, managementem, finanční analýzou, výhledem do budoucna a, v neposlední řadě, doporučením.

Férová cena akcie

Jakmile mě nějaká akcie z analýzy zaujme, mám k dispozici také informaci o férové ceně a předpokládanému vývoji ceny. Pokud vidím, že je akcie ohodnocena výše než je její aktuální cena, je to pro mě další indikátor k nákupu.

Články a diskuse

Další informace, které mám přímo u akcie, jsou odkazy na články a diskusi. Mohu si projít, co se o společnosti naposledy psalo, a kdo o ní diskutoval v diskusi. Díky těmto informacím se mohu na akcii podívat ještě z jiné perspektivy.

Bulios Passive portfolio

Kromě velmi cenných a kvalitních informací platforma nabízí možnost nahlížet do dividendového portfolia sestaveného týmem Bulios. Portfolio je velmi zajímavé a pravidelně k němu vycházejí aktualizace a komentáře. Je to další způsob, jak se rozvíjet v investování.

Závěrem

Investování do dividendových akcií je pro mě opravdu vášeň a cesta, jak se přiblížit pasivnímu příjmu. Z počátku to pro mě bylo spíše pátrání ve tmě, nicméně později jsem si uvědomil, že s kvalitními informacemi mohu dosahovat skvělých výsledků. V tom mi aktuálně pomáhá Bulios BLACK předplatné. Pokud to s investováním myslíte opravdu vážně a hledáte zdroj kvalitních informací a vzdělání, tak mohu jen doporučit