Pozornost: Nejcennější komodita, kterou máme
Pozornost: Nejcennější komodita, kterou máme
6.11.2023
hooponopono
Ho’oponopono: Cesta k vnitřní harmonii a uzdravení
18.11.2023

Moje cesta k investování a příjmům z dividend

10.11.2023

Moje cesta k investování začala knihou, která změnila život mnoha lidí – "Bohatý táta, chudý táta" od Roberta T. Kiyosakiho. Tato kniha není jen o penězích, je to příběh o důležitosti finančního vzdělávání. Kniha mi otevřela oči a ukázala, že peníze mohou pracovat pro mě, místo abych neustále pracoval pro ně. Tato myšlenka se stala mým katalyzátorem k hledání cest, jak dosáhnout finanční a časové svobody.

Touha po pasivním příjmu a svobodě

Mým hlavním motivem v investování je touha po pasivním příjmu, který by mi umožnil žít život plný svobody a hojnosti.

Nechci být vázán na tradiční pracovní režim od devíti do pěti, místo toho bych chtěl mít svobodu cestovat a užívat hojnosti ve svém životě, aniž bych musel neustále dělat kompromisy kvůli finančním omezením.

  • Chci být schopen investovat do zážitků, které obohatí můj život a životy těch, na kterých mi záleží.
  • Chci být schopen trávit více kvalitního času s rodinou a pasivní příjem mi dává prostor být přítomen pro ty, které miluji, a podílet se na důležitých momentech jejich životů.
  • Chci být schopen podporovat své blízké nejen finančně, ale také svým časem a pozorností, což je pro mě skutečnou definicí bohatství a úspěchu.

První krůček k "investicím"

Každá investiční cesta začíná prvním krokem, a moje nebyla výjimkou.  Moje cesta začala jednoduše – spořícími účty s vyšším úrokem a službou Zonky

Spořící účty s vyšším úrokem

Můj první krok do světa "investování" byl velmi opatrný. Rozhodl jsem se začít se spořícími účty s vyšším úrokem. Tento přístup mě přitahoval pro jeho jednoduchost a nízké riziko. Spořící účty nabízejí bezpečnou platformu pro ukládání peněz s jistotou stálého, i když skromnějšího výnosu.

Zonky a P2P půjčky

Po nějaké době a získání základní důvěry ve své schopnosti uchovávat a pomalu rozmnožovat své úspory, jsem se odvážil k dalšímu kroku – Zonky.  

Zonky, platforma pro peer-to-peer (P2P) půjčky, mi otevřela dveře k aktivnějšímu investování. Umožnila mi půjčovat peníze ostatním s potenciálem vyšších výnosů než tradiční spořící účet.

Investoval jsem na ní od jejího samotného začátku - tehdy byl ještě výběr příběhu kterému půjčím na mě, což mě naučilo základům vyhodnocení investičního rizika a odolnosti vůči němu.

Dnes už Zonky funguje trošku jinak a platforma vybírá příběhy za vás,  nicméně i tak si myslím, že je to na začátek skvělá,  cenná a poměrně bezpečná zkušenost

Skutečný svět investic

Poté, co jsem získal zkušenosti s bezpečnějšími investičními nástroji, jako jsou spořící účty a P2P půjčky přes Zonky, přišel čas na další významný krok – budování akciového dividendového portfolia.

Tento krok představoval vstup do světa akcií a burzy, který nabízí větší potenciál pro růst kapitálu a pravidelný pasivní příjem z dividend. Tento svět plný příležitostí znamenal ovšem také nutnost vzdělávat se v oblasti investování do akcií a tvrdou práci na sobě, svém egu a sebekontrole.

Co je dividendové portfolio

Dividendové portfolio se skládá z akcií společností, které pravidelně vyplácejí dividendy - podíl na zisku firmy rozdělený mezi akcionáře. Tento přístup je atraktivní pro investory, kteří hledají stabilní a předvídatelný příjem s potenciálem dlouhodobého kapitálového růstu. Jednoduše řečeno jen tím, že vlastníte akcie dostáváte pravidelně zaplaceno. Pokud chcete dostat zlaceno více, můžete nakoupit více akcií.

Bulios BLACK - Unikátní investiční nástroje a vzdělávací platforma
analýzy, profesionální portfolia, férová cena akcíí, tipy na zajímavé akcie

Sám aktivně Bulios BLACK používám, posunul mé portfolio na novou úroveň a proto vám jej mohu vřele doporučit v souladu s kodexem.

Recenze - Bulios BLACK a 10% sleva

Výběr správných akcií

Klíčem k úspěšnému dividendovému investování je pečlivý výběr akcií. 

Zaměřil jsem se na společnosti s dlouhodobým historickým výkonem, stabilním a rostoucím výplatním poměrem dividend a silným finančním zázemím. Bral jsem v úvahu diverzifikaci, aby bylo portfolio odolnější vůči výkyvům v odvětvích a hlavně se zaměřil i na frekvenci vyplácení.

Dividendy se u různých společností vyplácejí různě. Mohou se vyplácet měsíčně, čtvrtletně i ročně. Vždy je dobré s tímto počítat a sestavit si portfolio tak, aby vám vyplácelo pokud možno pravidelně.

Dlouhodobá strategie

Investování do dividendových akcií je dlouhodobou strategií. Nejedná se o rychlé zbohatnutí, ale spíše o postupné budování bohatství a pravidelného příjmu. Toto mi umožnilo systematicky reinvestovat dividendy a využít složeného úročení ke zrychlení růstu portfolia.

Výzvy a rizika

I přes mnohé výhody, investování do dividendových akcií přináší i rizika, jako jsou tržní volatilita a možná snížení nebo zrušení dividend v náročných ekonomických obdobích. Obzvláště náročné pro mě bylo uvědomění, že se musím více soustředit na pravidelnost výplat dividend, než na výkyvy trhu a ceny jednotlivých akcií. Dlouho jsem s tímto bojoval a z počátku byl pro mě stresující každý výkyv ceny akcie.

Závěr

Moje cesta k investicím nebyla nijak složitá, nicméně vyžadovala průběžné vzdělávání a osvojování nových dovedností. Budování dividendového portfolia byl logickým a zásadním krokem v mé investiční cestě. Tento krok mi nejenže otevřel dveře k novým možnostem v oblasti investování, ale také posílil můj závazek k dlouhodobému, strategickému plánování a diverzifikaci.

Dnes už spravuji poměrně velké portfolio a můj sen o pasivním příjmu je blíže než dříve. Doufám, že vás tato cesta inspiruje a někdy příště se rozepíši více detailněji.

PS: Moje první dividendová akcie tehdy byla O: Realty Income Corporation (stále ji držím)